MarkCosta Blanca infoUrlaubHa szeretnél értesülni az újdonságokról add meg az e-mail címed!Punta Prima - Apartman I
2-6 fő | 79 EUR 60 EUR / nap
bővebben


Punta Prima - Apartman II
2-4 fő | 79 EUR 60 EUR / nap
bővebben


Apartman Torrevieja La Dama I
2-5fő | 79 EUR / nap
bővebben


Apartman Torrevieja La Dama II
2-5 fő | 79 EUR / nap
bővebben


Villa Cabo
6-12 Fő | 250 EUR 3200/ hónap EUR / nap
bővebben


Torre del Mono
2-6 Fő | 1600€/ hónap EUR / nap
bővebben


Nemzeti ételek


A spanyol étkezési szokásokat elsősorban a mediterrán éghajlat befolyásolja. Nagy hagyománya van a borfogyasztásnak, legismertebb spanyol bor a sherry amit, szinte minden étkezésnél fogyasztanak. Az Amerikából Európába behozott zöldségek először Spanyolországban jelentek meg, ma a spanyol konyha elengedhetetlen összetevője a burgonya, a paradicsom, a paprika, és a bab. A főzés egyik fő alapanyaga az olívaolaj, de gyakran használják a sertészsírt is. Közkedvelt a zöldségek közül a padlizsán,

---------------------------------------------------------------------------------

a zöldpaprika és az olívabogyó, ezeket párolva, sütve, főzve fogyasztják, kedvelt még a mandula is, amit sok ételben, süteményben megtalálunk. Gyakran használják a sáfrányt is. Sok étel alapjaként ún.sofritot készítenek amely fokhagymából, vöröshagymából, paradicsomból,valamint petrezselyemből áll, és amelyet olívaolajban főznek meg. Kenyeret és salátát szinte minden mellé fogyasztanak. Kedveltek a különböző sajtok, is, mint pl.juh, és a kecskesajtok, a kolbászok is népszerűek, sok ételt, pedig babból készítenek. Desszertnek általában tejtermékeket, vagy gyümölcsöt fogyasztanak, süteményeket, ritkán.

Spanyol nemzeti étel a paella, mely sofrito alapon, rizst,sáfrányt, sonkát, olívaolajat,  tenger gyümölcseit tartalmaz.

 

Előételként ún.tapas fogyasztása igen népszerű. Amit főként este 21-23h között, vacsora előtt fogyasztanak. Tapas többféle, ízben megtalálható pl.chilis, tengeri halakból, esetleg húsból, és kolbászból.

 

 

 

 

 

Főételként tálalják a cocidot mely különböző húsokból,kolbászokból készül babbal és zöldségekkel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Desszertként churros-t fogyasztanak, ami talán nem is igazán tarozik a desszert kategóriába, ezt az édes süteményt kávéba vagy forró csokiba mártogatva fogyasztanak.Íze hasonlít a nálunk készített farsangi fánkéra.

 

 

 

 

 

 

 

 

Igen elterjedt még a spanyol tortilla, nem összekeverendő a mexicoi tortilla-val. Ez tojásból készült omlett, sült paradicsommal.

 

 

 

 

 

 

 

A gazpacho-t egész Spanyolországban megtalálhatjuk Ez egy hidegen tálalt leves, amely alapja a paradicsom, ezen kívül olívaolajat, fokhagymát, uborkát, erős paprikát, szárított zsemlekockát, és ecetet is tartalmaz.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kedvelt a  tengeri halak, és a tenger gyümölcseinek fogyasztása.
Sok helyen találkozhatunk a tintahalal saját tintájában megfőzve, rizs körettel.(chipirones en su tinta).

 

 

 

 

 

 

 

Kedvelt reggeli étel a  migas amit gyakran kaphatunk éttermekben előételként is. Tortillából készül,olivaolajon fokhagymával, paprikával,tojással és  szalonnával.

 

 

 

 

 

 

 

És végül de nem utolsó sorban a jamon-serrano a spanyolok nemzeti sonkája amit, vékony szeletekre vágva reggelire fogyasztanak, de előételként ,tapasként is fogyasztják, ezenkívül sok étel alapja is.

Érdekesség:

Ezt a fajta sonkát nem füstölik hanem egyszerű sózással tartósítják. Ez az eljárás több mint 2000 éves hagyományra tekint vissza. Elkészítése több fázisban történik. A sonkát kézzel dörzsölik be sóval majd 6-14 hónapig áll súlyának megfelelően tovább a sóban. Ezután megtisztítják a sótól majd felakasztva tárolják kb.90 napig, utolsó szakasz az érlelés ami újabb 12 hónapig tart. Az eljárások közt ügyelnek a hús hőmérsékletére, későbbiekben pedig a helyiségben lévő páratartalomra, hogy a sonka ne száradjon ki. A sonkákat minőség szerint is kategorizálják :

  1. cellar típusú: csak általános ételeket kapó sertésből
  2. recebo típusú: életének utolsó részében szinte csak makkot fogyasztó sertésből
  3. bellota típusú: csak makkot fogyasztó sertésből

Makkot fogyasztó sertésből készült sonkák minőségét a csomagoláson található makkok számából láthatjuk.

Szintén reggeli étel még az arroz a, la cubana, amely rizst, tükörtojást, és kevés paradicsomszószt tartalmaz.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ivóvíz

Spanyolország nagy részén iható a víz mindenféle tévhittel ellentétben de azért nem árt oda figyelnünk, mert kis településeken fogyasztásra alkalmatlan lehet a víz!!!

Ajánlott az ásványvíz fogyasztás, ami bárhol kapható.