Paella
Hozzávalók (4 -6 személyre):
- 1 érett paradicsom
- 1,25 dl fehérbor
- 1-2 vöröshagyma
- 12-16 fekete kagyló, lesikálva, bajusza letépve
- 1,25 dl olívaolaj
- fél vöröshagyma, külön, finomra vágva
- 1 szelet bacon, finomra vágva
- 1 fokhagymagerezd, összezúzva
- 1 piros húsú paprika, finomra vágva
- 10 dkg sertéskolbász vékonyra szeletelve
- egy csipet bors
- 22 dkg közepes szemű rizs
- negyed teáskanálnyi sáfrányszál
- 5 dl tyúkhúsleves, melegen
- 8,5 dkg friss vagy mélyhűtött borsó
- 12 nyers garnélarák, megtisztítva, kierezve
- 2 tintahalcsáp, megtisztítva és gyűrűkre vágva
- 11,5 dkg lebőrözött kemény, tömör, fehér húsú hal, darabokra vágva
- 2 evőkanálnyi finomra vágott petrezselyem
Elkészítés:
Metsszünk kereszt alakú vágást a paradicsom aljára. Tegyük egy tál forró vízbe 10 másodpercre, majd dobjuk hideg vízbe, és a kereszttől kiindulva húzzuk le a héját. Vágjuk fel a paradicsomot, és tegyük félre.
Hevítsük a bort és a hagymát egy edényben. Adjuk hozzá a kagylókat, fedjük le, majd az edényt finoman rázogatva főzzük nagy lángon 5 percig. Vegyük le az edényt a tűzről, és dobjuk el a zárva maradt kagylókat, a többit szűrjük le, a főzővizet tegyük félre.
Hevítsük az olajat egy nagy vastag aljú serpenyőben, adjuk hozzá a külön adag hagymát, a bacont, a fokhagymát, a paprikát, majd süssük 5 percig. Adjuk hozzá a feldarabolt paradicsomot, a kolbászt, a borsot. Fűszerezzük. Öntsük hozzá a kagyló főzővizét, majd adjuk hozzá a rizst, és ismét keverjük össze.
Tegyük a sáfrányt a levesbe, és öntsük hozzá a rizses keverékhez. Forraljuk fel, majd lassú tűzön forraljuk fedő nélkül 15 percig, kavarás nélkül.
Tegyük a borsót, a tintahalat és a halat a rizs tetejére. Keverjük meg, fedjük le, és lassú tűzön főzzük 10 percig, félidőben jól átforgatva, amíg a rizs megpuhul és a halhúsok átfőnek. Adjuk hozzá a kagylókat az utolsó 5 percben, hogy átmelegedjenek. Ha a rizs nem főtt meg, adjunk hozzá levest, és főzzük még pár percig. Hagyjuk pihenni 5 percig, majd keverjük hozzá a petrezselymet, és tálaljuk.
Cocido
Hozzávalók
- 100 g csicseriborsó
- 6 gerezd fokhagyma
- 2 vöröshagyma
- 2 sárgarépa
- 2 kg sertéshátszín
- 4 l víz
- 1 csokor fűszernövény
- 1 ek. fűszerpaprika
- 1 ek. durva szemű só
- 1 kg burgonya
- 20 szelet spanyol szalámi
Elkészítés
Először is a borsót éjszakára áztassuk be, majd csöpögtessük le.
A megtisztított húst engedjük fel a vízzel és ha felforrt pároljuk egy órán át. Majd adjuk hozzá a megtisztított fokhagymát, a felkarikázott hagymát és sárgarépát, a fűszercsokrot, valamint a csicseriborsót. Fűszerezzük a fűszerpaprikával és a sóval. Pároljuk 2 órán át, majd adjuk hozzá a felkarikázott krumplit, valamint a szalámit és további fél óra alatt készre is főzzük.
Churros
Hozzávalók:
- 6 dkg vaj
- 2,5 dl tej
- 2 teáskanál kristálycukor
- csipetnyi só
- 12,5 dkg liszt
- 4 db tojás
- porcukor és fahéj ízlés szerint
Elkészítés:
A tésztához kimérem a vajat, és beleteszem a lábosba, amiben a tésztát fogom elkészíteni. Aztán jöhet hozzá a tej, a kristálycukor, és egy csipetnyi só. Ezt az egészet fogom, és a tűzhelyen összemelegítem. (Ebből tulajdonképpen egy égetett tészta lesz, ugyanúgy, mint a képviselőfánk tésztánál. Ez az egyetlen tésztafajta, amit a tűzhelyen kell elkészíteni.) Amikor már felolvadt a vaj, folyamatos kevergetés mellett, hozzáteszem a vajas tejhez a lisztet is. Miután ezzel is megvagyok, ezt a masszát még egy-két percig forgatom a lábosban a fakanállal egészen addig, míg el nem válik az edény falától. Aztán fogom a tésztát, beleteszem egy nagy tálba, és magára hagyom úgy 5 percre, hogy kicsit kihűljön. Amíg a tészta hűl, felteszek egy nagy lábosba olajat melegíteni, amiben majd kisütöm a fánkocskákat. Ha már langyos a tészta, akkor egyenként robotgéppel hozzákeverem a tojásokat. Mielőtt elkezdeném sütni a churrosokat, egy tálba porcukrot öntök, és ízlés szerint fahéjjal ízesítem. Ekkorra már kellően forró az olaj is, így fogom a habzsákot és a habkártya segítségével belepakolom a zsákba a tésztát, és óvatosan, 8-10 centis csíkokat nyomok az olajba. A fánkocskák 3-4 perc alatt megsülnek. A megsült rudacskákat kihalászom az olajból, felitatom róluk az olajat, aztán még forrón, belehempergetem őket a jó kis fahéjas porcukorba.
Gazpacho
Hozzávalók (4 személyre):
- 1 kg érett paradicsom
- 2 szelet egynapos fehér kenyér, a héját vágjuk le, a belét törjük darabokra
- 1 piros húsú paprika, kimagozva, durvára vágva
- 2 fokhagymagerezd, felaprítva
- 1 kis zöld csili, felaprítva (elhagyható)
- 1 teáskanálnyi cukor
- 2 evőkanálnyi vörösborecet
- 2 evőkanálnyi extra szűz olívaolaj
- a körítéshez:
- fél libanoni (kis kígyó-) uborka, kimagozva és kis kockákra vágva
- fél piros húsú paprika, kimagozva és kis kockákra vágva
- fél zöld húsú paprika, kimagozva és kis kockákra vágva
- fél vöröshagyma, kis kockákra vágva fél érett paradicsom, felkockázva
Elkészítése
Metsszünk kereszt alakú bevágást mindegyik paradicsom aljára. Tegyük 10 másodpercre forró vízbe, majd dobjuk hideg vízbe, és húzzuk le a bőrét a bevágástól kiindulva. Vágjuk félbe, és kanalazzuk ki a magokat egy teáskanállal. Vágjuk fel a húsát.
Áztassuk be a kenyeret 5 percre hideg vízbe, majd nyomjuk ki belőle az összes folyadékot. Tegyük konyhai robotgépbe a paradicsommal, a paprikával, a fokhagymával, a csilivel, a cukorral és az ecettel, majd addig őröljük, amíg jól összekeveredik és puha massza lesz.
Miközben a motor jár, adjuk hozzá az olajat, hogy puha, krémszerű keveréket kapjunk. Ízlés szerint ízesítsük. Hűtsük be legalább 2 órára. Ha szükségesnek látjuk, adjunk hozzá még egy kis ecetet.
A körítés elkészítéséhez keverjük el a hozzávalókat. Kanalazzuk a behűtött gazpachót egy levesestálba, szórjuk meg egy kis körítéssel, a maradék körítést külön edényben tálaljuk a gazpacho mellé.
Kék kagyló sörben!
Hozzávalók:
- 1,5 kg kék kagyló
- 20 dkg póréhagyma,
- 12 dkg vaj,
- ízlés szerint só,
- 3 szál metélőhagyma,
- 330 ml világos sör
Tisztítsuk meg a kagylókat. Vágjuk fel a póréhagymát majd a vajon pirítsuk meg. Adjuk hozzá a sört és ízlés szerint sózzuk, mikor forrni kezd tegyük bele a tisztított kagylókat,fedjük le és főzzük amíg a kagylók ki nem nyílnak . Ezután vegyük le a tűzről és azonnal tálaljuk, tálalás előtt a kagylók tetejét szórjuk meg finomra vágott metélőhagymával.