Paella

Hozzávalók (4 -6 személyre):

  • 1 érett paradicsom 
  • 1,25 dl fehérbor 
  • 1-2 vöröshagyma 
  • 12-16 fekete kagyló, lesikálva, bajusza letépve 
  • 1,25 dl olívaolaj 
  • fél vöröshagyma, külön, finomra vágva 
  • 1 szelet bacon, finomra vágva 
  • 1 fokhagymagerezd, összezúzva 
  • 1 piros húsú paprika, finomra vágva 
  • 10 dkg sertéskolbász vékonyra szeletelve 
  • egy csipet bors 
  • 22 dkg közepes szemű rizs 
  • negyed teáskanálnyi sáfrányszál 
  • 5 dl tyúkhúsleves, melegen 
  • 8,5 dkg friss vagy mélyhűtött borsó 
  • 12 nyers garnélarák, megtisztítva, kierezve 
  • 2 tintahalcsáp, megtisztítva és gyűrűkre vágva 
  • 11,5 dkg lebőrözött kemény, tömör, fehér húsú hal, darabokra vágva 
  • 2 evőkanálnyi finomra vágott petrezselyem

Elkészítés:

Metsszünk kereszt alakú vágást a paradicsom aljára. Tegyük egy tál forró vízbe 10 másodpercre, majd dobjuk hideg vízbe, és a kereszttől kiindulva húzzuk le a héját. Vágjuk fel a paradicsomot, és tegyük félre. 
Hevítsük a bort és a hagymát egy edényben. Adjuk hozzá a kagylókat, fedjük le, majd az edényt finoman rázogatva főzzük nagy lángon 5 percig. Vegyük le az edényt a tűzről, és dobjuk el a zárva maradt kagylókat, a többit szűrjük le, a főzővizet tegyük félre. 
Hevítsük az olajat egy nagy vastag aljú serpenyőben, adjuk hozzá a külön adag hagymát, a bacont, a fokhagymát, a paprikát, majd süssük 5 percig. Adjuk hozzá a feldarabolt paradicsomot, a kolbászt, a borsot. Fűszerezzük. Öntsük hozzá a kagyló főzővizét, majd adjuk hozzá a rizst, és ismét keverjük össze. 
Tegyük a sáfrányt a levesbe, és öntsük hozzá a rizses keverékhez. Forraljuk fel, majd lassú tűzön forraljuk fedő nélkül 15 percig, kavarás nélkül. 
Tegyük a borsót, a tintahalat és a halat a rizs tetejére. Keverjük meg, fedjük le, és lassú tűzön főzzük 10 percig, félidőben jól átforgatva, amíg a rizs megpuhul és a halhúsok átfőnek. Adjuk hozzá a kagylókat az utolsó 5 percben, hogy átmelegedjenek. Ha a rizs nem főtt meg, adjunk hozzá levest, és főzzük még pár percig. Hagyjuk pihenni 5 percig, majd keverjük hozzá a petrezselymet, és tálaljuk.


Cocido

Hozzávalók

  • 100 g csicseriborsó 
  • 6 gerezd fokhagyma 
  • 2 vöröshagyma 
  • 2 sárgarépa 
  • 2 kg sertéshátszín 
  • 4 l víz 
  • 1 csokor fűszernövény 
  • 1 ek. fűszerpaprika 
  • 1 ek. durva szemű só 
  • 1 kg burgonya 
  • 20 szelet spanyol szalámi

Elkészítés

Először is a borsót éjszakára áztassuk be, majd csöpögtessük le. 
A megtisztított húst engedjük fel a vízzel és ha felforrt pároljuk egy órán át. Majd adjuk hozzá a megtisztított fokhagymát, a felkarikázott hagymát és sárgarépát, a fűszercsokrot, valamint a csicseriborsót. Fűszerezzük a fűszerpaprikával és a sóval. Pároljuk 2 órán át, majd adjuk hozzá a felkarikázott krumplit, valamint a szalámit és további fél óra alatt készre is főzzük.


Churros

Hozzávalók:

  • 6 dkg vaj
  • 2,5 dl tej
  • 2 teáskanál kristálycukor
  • csipetnyi só
  • 12,5 dkg liszt
  • 4 db tojás
  • porcukor és fahéj ízlés szerint

Elkészítés:

A tésztához kimérem a vajat, és beleteszem a lábosba, amiben a tésztát fogom elkészíteni. Aztán jöhet hozzá a tej, a kristálycukor, és egy csipetnyi só. Ezt az egészet fogom, és a tűzhelyen összemelegítem. (Ebből tulajdonképpen egy égetett tészta lesz, ugyanúgy, mint a képviselőfánk tésztánál. Ez az egyetlen tésztafajta, amit a tűzhelyen kell elkészíteni.) Amikor már felolvadt a vaj, folyamatos kevergetés mellett, hozzáteszem a vajas tejhez a lisztet is. Miután ezzel is megvagyok, ezt a masszát még egy-két percig forgatom a lábosban a fakanállal egészen addig, míg el nem válik az edény falától. Aztán fogom a tésztát, beleteszem egy nagy tálba, és magára hagyom úgy 5 percre, hogy kicsit kihűljön. Amíg a tészta hűl, felteszek egy nagy lábosba olajat melegíteni, amiben majd kisütöm a fánkocskákat. Ha már langyos a tészta, akkor egyenként robotgéppel hozzákeverem a tojásokat. Mielőtt elkezdeném sütni a churrosokat, egy tálba porcukrot öntök, és ízlés szerint fahéjjal ízesítem. Ekkorra már kellően forró az olaj is, így fogom a habzsákot és a habkártya segítségével belepakolom a zsákba a tésztát, és óvatosan, 8-10 centis csíkokat nyomok az olajba. A fánkocskák 3-4 perc alatt megsülnek. A megsült rudacskákat kihalászom az olajból, felitatom róluk az olajat, aztán még forrón, belehempergetem őket a jó kis fahéjas porcukorba.

Gazpacho

Hozzávalók (4 személyre):

  • 1 kg érett paradicsom 
  • 2 szelet egynapos fehér kenyér, a héját vágjuk le, a belét törjük darabokra 
  • 1 piros húsú paprika, kimagozva, durvára vágva 
  • 2 fokhagymagerezd, felaprítva 
  • 1 kis zöld csili, felaprítva (elhagyható) 
  • 1 teáskanálnyi cukor 
  • 2 evőkanálnyi vörösborecet 
  • 2 evőkanálnyi extra szűz olívaolaj 
  • a körítéshez: 
  • fél libanoni (kis kígyó-) uborka, kimagozva és kis kockákra vágva 
  • fél piros húsú paprika, kimagozva és kis kockákra vágva 
  • fél zöld húsú paprika, kimagozva és kis kockákra vágva 
  • fél vöröshagyma, kis kockákra vágva fél érett paradicsom, felkockázva

Elkészítése

Metsszünk kereszt alakú bevágást mindegyik paradicsom aljára. Tegyük 10 másodpercre forró vízbe, majd dobjuk hideg vízbe, és húzzuk le a bőrét a bevágástól kiindulva. Vágjuk félbe, és kanalazzuk ki a magokat egy teáskanállal. Vágjuk fel a húsát. 
Áztassuk be a kenyeret 5 percre hideg vízbe, majd nyomjuk ki belőle az összes folyadékot. Tegyük konyhai robotgépbe a paradicsommal, a paprikával, a fokhagymával, a csilivel, a cukorral és az ecettel, majd addig őröljük, amíg jól összekeveredik és puha massza lesz. 
Miközben a motor jár, adjuk hozzá az olajat, hogy puha, krémszerű keveréket kapjunk. Ízlés szerint ízesítsük. Hűtsük be legalább 2 órára. Ha szükségesnek látjuk, adjunk hozzá még egy kis ecetet. 
A körítés elkészítéséhez keverjük el a hozzávalókat. Kanalazzuk a behűtött gazpachót egy levesestálba, szórjuk meg egy kis körítéssel, a maradék körítést külön edényben tálaljuk a gazpacho mellé.


Kék kagyló sörben!

Hozzávalók:

  • 1,5 kg kék kagyló
  • 20 dkg póréhagyma,
  • 12 dkg vaj,
  • ízlés szerint só,
  • 3 szál metélőhagyma,
  • 330 ml világos sör

Tisztítsuk meg a kagylókat. Vágjuk fel a póréhagymát  majd a vajon pirítsuk meg. Adjuk hozzá a sört és ízlés szerint  sózzuk, mikor forrni kezd tegyük bele a tisztított kagylókat,fedjük le és főzzük amíg a kagylók ki nem nyílnak . Ezután vegyük le a tűzről és azonnal tálaljuk, tálalás előtt a kagylók tetejét szórjuk meg finomra vágott metélőhagymával.